Per elaborar vins amb aquest mètode, i abans de derrapar i xafar-lo, posarem el raïm sencer dins els dipòsits de maceració junt amb un peu de cuba, segellant els dipòsits per evitar l’entrada d’oxigen.
En absència d’oxigen, els grans de raïm comencen a fermentar al mateix gra, dins la pell (fermentació intracel·lular), accentuant els aromes afruitats del futur vi. El raïm el deixem així entre 5 i 10 dies fins que el derraparem i xafarem.
Per elaborar vins d’aquesta manera, just collit el raïm el derraparem i xafarem, i mentre arrenca la fermentació alcohòlica, el most està un parell de dies en contacte amb les pells en el cas de blancs i rosats, macerant-se, per obtenir més intensitat aromàtica i cromàtica.
En el cas dels negres, la maceració pel·licular durarà entre 7 i 10 dies, fermentant uns quants dies amb les seves pells.
Ho fem de forma mecànica, traient la raspa i xafant el raïm per extreure’n el most, sigui raïm procedent directament de la verema com de la maceració carbònica.
Es fa un premsat de les pells amb una premsa hidràulica per extreure el vi que hi quedi, però amb una pressió poc agressiva per no extreure aromes i sabors agressius que poden contenir aquestes.
La fermentació alcohòlica es fa de forma espontània amb els propis llevats del raïm en dipòsits oberts de ciment o d’acer inoxidable segons el vi.
Es sagna el vi separant-lo dels fangs i de les pells, aprofitant la gravetat quan és possible.
Un cop el vi s’ha descubat, es guarda durant mesos en dipòsits de ciment o d’acer inoxidable segons el vi, i tancats per evitar l’entrada d’oxigen. Aquí el vi fa la fermentació malolàctica, també de forma espontània, i es va polint pel que fa a aromes i textura.
Excepcionalment, en el cas del vi ranci, aquesta criança dura anys en botes de fusta mig plenes perquè es faci una criança oxidativa.
Durant el procés de criança, el vi es va clarificant de forma espontània amb el fred de l’hivern, pel que abans d’embotellar-lo, el canviem d’un dipòsit a un altre amb intenció de, per una part separar el vi net de les mares que s’hagin precipitat al fons del dipòsit per fred, i per altra homogeneïtzar tot el vi d’un dipòsit, doncs amb el temps pot ser que el vi que hi ha a la superfície del dipòsit evolucioni de forma diferent al que hi ha al fons del mateix.
La fermentació alcohòlica es fa de forma espontània amb els propis llevats del raïm en dipòsits oberts de ciment o d’acer inoxidable segons el vi.
Es sagna el vi separant-lo dels fangs i de les pells, aprofitant la gravetat quan és possible.
Es fa un premsat de les pells amb una premsa hidràulica per extreure el vi que hi quedi, però amb una pressió poc agressiva per no extreure aromes i sabors agressius que poden contenir aquestes.
durant el procés de criança, el vi es va clarificant de forma espontània amb el fred de l’hivern, pel que abans d’embotellar-lo, el canviem d’un dipòsit a un altre amb intenció de, per una part separar el vi net de les mares que s’hagin precipitat al fons del dipòsit per fred, i per altra homogeneïtzar tot el vi d’un dipòsit, doncs amb el temps pot ser que el vi que hi ha a la superfície del dipòsit evolucioni de forma diferent al que hi ha al fons del mateix.
La fermentació alcohòlica es fa de forma espontània amb els propis llevats del raïm en dipòsits oberts de ciment o d’acer inoxidable segons el vi.
Els vins escumosos que acaben la fermentació alcohòlica a l’ampolla, s’emmagatzemen boca avall perquè les mares s’acumulin al coll de l’ampolla. Al cap d’un temps és degorjen (obren) per expulsar aquestes mares amb la mateixa pressió del gas carbònic acumulat a l’ampolla. Seguidament es reomplen i es tornen a tapar.
El vi es guarda uns mesos en safates d’ampolles apilables fins al moment de la seva venda.
Embotellat aprofitant la gravetat, tapat amb tap de suro i etiquetat, tot manualment.
Perquè som vinyataires lliures Terra Alta Tarragona
© 2024 NARITORNAR - Viticultura i Vinicultura. Tots els drets reservats.
© 2024 NARITORNAR - Viticultura i Vinicultura. Tots els drets reservats.
Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.