Com funciona

El Celler

Procés de Vinificació a Vinya Ferrer

Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona

Processos comuns

VEREMA

Verema manual, en caixes de 15 Kg, quan considerem que el raïm està en el seu punt òptim de maduració.

Els rendiments que tenim són d’entre 2.000 i 3.000 Kg per Ha segons l’any.

MACERACIÓ CARBÒNICA

Per elaborar vins amb aquest mètode, i abans de derrapar i xafar-lo, posarem el raïm sencer dins els dipòsits de maceració junt amb un peu de cuba, segellant els dipòsits per evitar l’entrada d’oxigen.

En absència d’oxigen, els grans de raïm comencen a fermentar al mateix gra, dins la pell (fermentació intracel·lular), accentuant els aromes afruitats del futur vi. El raïm el deixem així entre 5 i 10 dies fins que el derraparem i xafarem.

NARITORNAR El Celler Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona

MACERACIÓ PEL·LICULAR

Per elaborar vins d’aquesta manera, just collit el raïm el derraparem i xafarem, i mentre arrenca la fermentació alcohòlica, el most està un parell de dies en contacte amb les pells en el cas de blancs i rosats, macerant-se, per obtenir més intensitat aromàtica i cromàtica.

En el cas dels negres, la maceració pel·licular durarà entre 7 i 10 dies, fermentant uns quants dies amb les seves pells.

DERRAPAT I XAFAT

Ho fem de forma mecànica, traient la raspa i xafant el raïm per extreure’n el most, sigui raïm procedent directament de la verema com de la maceració carbònica.

Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar

Processament

Vins Blancs i Rosats

1.
Premsat

Es fa un premsat de les pells amb una premsa hidràulica per extreure el vi que hi quedi, però amb una pressió poc agressiva per no extreure aromes i sabors agressius que poden contenir aquestes.

Reprodueix vídeo
NARITORNAR El Celler Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona
2.
Fermentació

La fermentació alcohòlica es fa de forma espontània amb els propis llevats del raïm en dipòsits oberts de ciment o d’acer inoxidable segons el vi.

3.
Descubat

Es sagna el vi separant-lo dels fangs i de les pells, aprofitant la gravetat quan és possible.

Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar
NARITORNAR El Celler Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona
4.
Criança

Un cop el vi s’ha descubat, es guarda durant mesos en dipòsits de ciment o d’acer inoxidable segons el vi, i tancats per evitar l’entrada d’oxigen. Aquí el vi fa la fermentació malolàctica, també de forma espontània, i es va polint pel que fa a aromes i textura.

Excepcionalment, en el cas del vi ranci, aquesta criança dura anys en botes de fusta mig plenes perquè es faci una criança oxidativa.

5.
Trascolat

Durant el procés de criança, el vi es va clarificant de forma espontània amb el fred de l’hivern, pel que abans d’embotellar-lo, el canviem d’un dipòsit a un altre amb intenció de, per una part separar el vi net de les mares que s’hagin precipitat al fons del dipòsit per fred, i per altra homogeneïtzar tot el vi d’un dipòsit, doncs amb el temps pot ser que el vi que hi ha a la superfície del dipòsit evolucioni de forma diferent al que hi ha al fons del mateix.

Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar

Processament

Vins Negres

1.
Fermentació

La fermentació alcohòlica es fa de forma espontània amb els propis llevats del raïm en dipòsits oberts de ciment o d’acer inoxidable segons el vi.

NARITORNAR El Celler Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona
Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar
2.
Descubat

Es sagna el vi separant-lo dels fangs i de les pells, aprofitant la gravetat quan és possible.

3.
Premsat

Es fa un premsat de les pells amb una premsa hidràulica per extreure el vi que hi quedi, però amb una pressió poc agressiva per no extreure aromes i sabors agressius que poden contenir aquestes.

Reprodueix vídeo
Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar
4.
Trascolat

durant el procés de criança, el vi es va clarificant de forma espontània amb el fred de l’hivern, pel que abans d’embotellar-lo, el canviem d’un dipòsit a un altre amb intenció de, per una part separar el vi net de les mares que s’hagin precipitat al fons del dipòsit per fred, i per altra homogeneïtzar tot el vi d’un dipòsit, doncs amb el temps pot ser que el vi que hi ha a la superfície del dipòsit evolucioni de forma diferent al que hi ha al fons del mateix.

Processament

Vins escumosos

1.
Embotellat
Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar
NARITORNAR El Celler Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona
2.
Fermentació

La fermentació alcohòlica es fa de forma espontània amb els propis llevats del raïm en dipòsits oberts de ciment o d’acer inoxidable segons el vi.

3.
Degorjat

Els vins escumosos que acaben la fermentació alcohòlica a l’ampolla, s’emmagatzemen boca avall perquè les mares s’acumulin al coll de l’ampolla. Al cap d’un temps és degorjen (obren) per expulsar aquestes mares amb la mateixa pressió del gas carbònic acumulat a l’ampolla. Seguidament es reomplen i es tornen a tapar.

Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar
NARITORNAR El Celler Vinyataires lliures Terra Alta Tarragona
4.
Guarda

El vi es guarda uns mesos en safates d’ampolles apilables fins al moment de la seva venda.

Finalització

ENVASAT

Embotellat aprofitant la gravetat, tapat amb tap de suro i etiquetat, tot manualment.
Perquè som vinyataires lliures Terra Alta Tarragona

Reprodueix el vídeo quant a NARITORNAR On ens pots trobar
Skip to content